Snow Leopard

Pema Tseden, Kiina

雪豹, 2023, 109 min, K12

Perinteet ja nykyajan luonnonsuojeluvaatimukset lyövät yhteen, kun vuoristokylässä löydetään lumileopardi lammastarhasta. Lammasfarmarin ensimmäinen ajatus on ampua leopardi, joka on kerennyt tappaa jo yhdeksän lammasta, mutta hänen isänsä toppuuttelee ja haluaisi päästää leopardin vapaaksi. Tapaus laajenee vetkutteluksi keskusviranomaisten ja kyläläisten välillä, kun muistetaan lumileopardin kuuluvan virallisesti suojeltuihin eläimiin. Nuori munkkikokelas yrittää sovitella osapuolten välissä ja saavuttaa miltei taianomaisen yhteyden lumileopardiin.

Snow Leopard jäi tiibetiläisohjaaja Pema Tsedenin viimeiseksi elokuvaksi hänen menehtyessä viime vuonna. Helsinki Cine Aasia on esittänyt aiemmin Pema Tsedenin elokuvat Balloon, Jinpa ja Tharlo. Viimeiseksi jäänyt elokuva on kuvattu upeasti vuoristomaisemissa ja sen pohdiskelu perinteistä, ammatinharjoittamisen oikeudesta ja eläintensuojelusta on aikamme keskiössä. Uskomattomat otokset lumileopardista luotiin osittain tietokoneella. Huumoriakin elokuvassa on, varsinkin kohtauksessa, jossa lammastarhuri kilahtaa oikein kunnolla.

Eija Niskanen

La 16.3. klo 18:45 Cinema Orion

Osasto: Avainsana tuotteelle

Kuvaus


Ohjaus ja käsikirjoitus: Pema Tseden. Kuvaus: Matthias Delvaux. Pääosissa: Jinpa, Xiong Ziqi, Tseten Tashi, Losang Choepel, Genden Phuntsok. Kieli: tiibet. Levitys: Rediance.