September 1923

Mori Tatsuya, Japani

福田村事件, 2023, 137 min, K12

Vuonna 1923 tapahtui suuri Kanton maanjäristys, joka vei Tokion maan tasalle ja aiheutti valtavaa tuhoa. Tapahtumien jälkikaaoksessa ja sen keskellä kamppaillessa alkoivat huhut levitä ja erilaisia vähemmistöjä kuten japaninkorealaisia alettiin syyttää kaivon myrkyttämisestä ja milloin mistäkin.

Mori on ottanut elokuvansa lähtökohdaksi Fukudamuran kylän tositapahtumat, joiden päätteeksi yhdeksän korealaisiksi luultua japanilaista menettivät henkensä. Mori aloittaa tarinansa kolmesta meren takaa Japaniin palaavasta ihmisestä, jotka aloittavat uuden elämän Fukudan kylässä. Ensemble-kaartissa on myös paikallislehden toimittaja, ammattiyhdistysaktivisti ja vaeltava joukko burakumineja eli kastittomia. Alkupuolen leppeä kyläkuvaus muuttuu radikaalisti, kun maanjäristys iskee ja omin luvin toimivat turvajoukot alkavat mellastaa kylässä.

Ohjaaja Mori Tatsuya on vieraillut Helsingissä Docpoint-elokuvafestivaalilla elokuvallaan Journalist.

Eija Niskanen

Pe 15.3. klo 18:45 Kinopalatsi 10

Osasto: Avainsana tuotteelle

Kuvaus


Ohjaus: Mori Tatsuya. Käsikirjoitus: Toshimichi Saeki, Haruhiko Arai. Kuvaus: Kuwabara Tadashi. Pääosissa: Iura Arata, Tanaka Rena, Nagayama Eita, Higashide Masahiro. Kieli: japani. Levitys: Uzumasa.