Onoda: 10 000 Nights in the Jungle

Arthur Harari, Ranska/Japani

Onoda, 10 000 nuits dans la jungle, 2021, 165 min, K16

Onoda Hiroo on Japanin armeijan erikoisjoukkojen jäsen vihollislinjojen takana toimivassa pienessä joukkueessa, joka jää taisteluissa mottiin saarelle ja piiloutuu. Sota on jo päättynyt, mutta sitä nelihenkinen porukka ei tiedä – he luulevat Japanin käyvän yhä Tyynenmeren sotaa. Joukon harventuessa on filippiiniläiskyliä sabotoimassa lopulta vain yksin Onoda, kunnes toimittaja kotimaasta etsiytyy hänen jäljilleen.

Elokuva perustuu tositarinaan: Onoda piileskeli viidakossa vuoteen 1974 saakka, kunnes hänen entinen kouluttajansa tuli saarelle antamaan käskyn antautua. Onodan paluu Japaniin nosti kohun: nationalisteille hän edusti kunniakasta sotilasperinnettä, vasemmistolle sodan aggressiota. Ohjaaja Harari ei ota elokuvassaan kantaa vaan kuvaa tarinan viileän klassiseen tyyliin jättäen katsojan pohdittavaksi niin Onodan yksilöpsykologian kuin hänen tarinansa ideologisen merkityksen. Takaumat Onodan erikoiskoulutusjaksoon luovat taustaa hänen selviytymistaidoilleen, mutta myös ideologiselle doktrinaatiolle.

Eija Niskanen

La 7.5. 14:45 Kinopalatsi 9

Keskustelu elokuvan jälkeen (17:35): Toinen maailmansota ja japanilainen nationalismi

Osasto: Avainsana tuotteelle

Kuvaus


Ohjaus: Arthur Harari. Käsikirjoitus: Arthur Harari, Vincent Poymiro ja Bernard Cendron pohjautuen Bernard Cendronin ja Gerard Chenun kirjaan. Tuotanto: Nicolas Anthomé. Kuvaus: Tom Harari. Pääosissa: Endo Yuya, Tsuda Kanji, Matsuura Yuya, Chiba Tetsuya, Kato Shinsuke, Inowaki Kai, Ogata Issey, Nakano Taiga, Suwa Nobuhiro. Kieli: japani, tagalog. Levitys: Le Pacte.