Only the River Flows

Wei Shujun, Kiina

河边的错误, 2023, 101 min, K12

Pienen joenrantakaupungin poliisipäällikkö Ma Zhe alkaa tutkia joukkoa murhia joen rantamilla. Vaikka todennäköinen syyllinen löytyy pian, on Ma Zhellä omat epäilynsä ja hän alkaa paneutua paikallisyhteisöön ja sen pinnanalaisiin salaisuuksiin. Totuus osoittautuu näennäistä monimutkaisemmaksi, eikä Ma Zhe voi tuntea voitonriemua tehdystä pidätyksestä. Samaan aikaan Ma Zhe kohtaa haasteita yksityiselämässään, kun hänen vaimonsa raskaudessa on komplikaatioita.

Neo-noir on kehittynyt yhdeksi kiinalaisen taide-elokuvan lajityypiksi. Rikosdraamajuonen oheen saadaan sovitettua lievää yhteiskunnallista kritiikkiäkin. Only the River Flows on jälleen yksi rikosdraama, joka sijoittuu 1990-luvun maalaisempaan Kiinaan, heijastaen nopeasti muuttuvan yhteiskunnan lieveilmiöitä. Zhang Yimou suunnitteli 90-luvulla elokuvaa saman Yu Huan tarinan pohjalta. Only the River Flows kuvattiin melkein kokonaan 16 mm:n filmille, mikä tuo visuaaliseen ilmeeseen takavuosikymmenten väriä ja rosoisuutta.

Only the River Flows sai ensi-iltansa Cannesin Un Certain Regard -sarjassa 2023.

Eija Niskanen

To 14.3. klo 17:30 Cinema Orion

La 16.3. klo 14:30 Kinopalatsi 10

Helsinki Cine Aasian vuoden 2024 avajaiselokuvan Only the River Flows (2023) on ohjannut kiinalainen Wei Shujun. Ohjaaja on festivaalikävijöille tuttu jo kahdesta aiemmasta elokuvastaan Ripples of Life (2021) ja Striding into the Wind (2020), jotka on molemmat nähty Helsinki Cine Aasian ohjelmistossa. Molemmat olivat myös virallisissa sarjoissa Cannesissa, samoin kuin ohjaajan aikaisempi lyhytelokuva On the Border (2018), joka palkittiin Cannesissa juryn erityispalkinnolla.

Wei Shujun syntyi Pekingissä vuonna 1991 ja aloitti uransa näyttelijänä jo 14-vuotiaana. Hänellä on maisterintutkinto Communication University of Chinasta, jonka päätöstyö On the Border oli. Hän on ohjannut myös muita teoksia, kuten Crazy Gods (2017), Duck Neck (2016), Hancheng Color (2013) ja Said in the Forbidden City (2011). Wei Shujun sijoittaa elokuvansa usein elokuvanteon kontekstiin ja kuvaa erityisesti taide- ja indie-elokuvan tekemistä ja siihen orgaanisesti yhdistyvien ulkopuolisten kanssaihmisten kohtaamisia. Hahmojen sosiaalista kanssakäymistä värittää rivien välinen huumori.

Osasto: Avainsana tuotteelle

Kuvaus


Ohjaus: Wei Shujun. Käsikirjoitus: Kang Chunlei, Wei Shujun, Yu Huan novellin ”Mistakes by the River” pohjalta. Kuvaus: Chengma Zhiyuan. Pääosissa: Zhu Yilong, Chloe Maayan, Hou Tianlai, Tong Linkai. Kieli: mandariinikiina. Levitys: mk2.