Okiku and the World

Sakamoto Junji, Japani

せかいのおきく, 2023, 90 min, K12

Vuoden 1858 Japanissa eletään vielä feodalistisen yhteiskunnan viimeisiä vuosia. Yasuke ja Chuji lyövät työt yhteen ja ryhtyvät kakan keräilyalalle – maajussit kun maksavat hyvin tästä Edon eli nykyisen Tokion käymälöistä kerätystä lannoitteesta. Kakkalannoiteyrittäjän tie vie Chujin lähelle köyhtyneen samuraiperheen tytärtä Okikua, joka elättää itseään ja samurai-isäänsä koulun opettajana. Luokkayhteiskunnassa ei kahden nuoren rakkaus ole aivan yksinkertaista.

Sakamoto on aina muunnellut elokuvan lajityyppejä elokuvissaan ja nyt saa kyytiä periodidraama. Yhteiskunnan alimmalla portaalla olevat, sinne varallisuutensa puolesta vajonnut ylhäisösyntyinen nainen sekä muu henkilökaarti luovat mielenkiintoisen analyysin yhteiskunnasta niin luokan kuin talouden tasolla. Lisäksi Sakamoto todistaa, että kakkahuumoriakin voi tehdä älykkäästi.

Näyttelijäkaartissa on isä ja poika: Okikun isän roolissa nähtävä tähtinäyttelijä Sato Koichi ja Chujia näyttelevä Sato Kanichiro.

Eija Niskanen

Pe 15.3. klo 17:00 Kinopalatsi 10

La 16.3. klo 16:45 Kinopalatsi 10 (siirretty salista 9)

Osasto: Avainsana tuotteelle

Kuvaus


Ohjaus: Sakamoto Junji. Käsikirjoitus: Sakamoto Junji, Takamatsu Miyuki. Kuvaus: Kasamatsu Norimichi. Pääosissa: Kuroki Haru, Kanichiro, Ikematsu Sosuke, Ishibashi Renji. Kieli: japani.