Kino Regina ja Helsinki Cine Aasia esittävät: Teatteri itäaasialaisessa elokuvassa

 

Festivaaliviikonloppuna 13.–15.3. on mahdollista nähdä uusien aasialaiselokuvien lisäksi elokuvahistorian aasialaisia merkkiteoksia. Kino Reginassa esitetään Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ja Helsinki Cine Aasian yhteistyönä kolmen elokuvan valikoima itäaasialaisia elokuvia, joissa on läsnä perinteinen aasialainen teatteri.

Sarjan elokuvat ovat Kurosawa Akiran varhaistyö Miehet, jotka astuivat tiikerin hännälle (虎の尾を踏む男達, 1945) ja Ichikawa Konin kabukitarina Näyttelijän kosto (雪之丞変化, 1963) Japanista sekä kiinalaisen Chen Kaigen Jäähyväiset jalkavaimolle (霸王別姬, 1993), joka sijoittuu Peking-oopperan maailmaan.

Perinteinen aasialainen teatteri läpinäkyvine kerrontakeinoineen on ollut osa itäaasialaista elokuvaa monella tapaa. Monen historiallisen elokuvan tarina on suodattunut kirjallisuudesta teatterin kautta elokuvaan.  Toisissa taas tarina sijoittuu teatterin maailmaan ja teatteriesitykset kommentoivat päähenkilöiden elämää. Usein Aasian teatteriperinteissä miehet esittävät naistenkin roolit, mikä luo mielenkiintoista särmää henkilön julkisen ja yksityisen kuvan välille.

Kurosawa Akira oli tunnettu tavastaan tuoda perinteisen japanilaisen teatterin tyylikeinoja elokuviinsa. Elokuvansa Miehet, jotka astuivat tiikerin hännälle hän ohjasi pohjanaan kabukinäytelmä Kanjincho, joka puolestaan on versioitu no-näytelmästä Ataka. 1100-luvun sisällissotiin sijoittuvassa tarinassa toisen osapuolen hallitsija on salakuljetettava rajan yli. Tätä varten hallitsija Yoshitsune tekeytyy kantajaksi, ja hänen saattueensa munkeiksi. USA:n miehityshallitus kielsi elokuvan esitykset, ja se pääsi teattereihin vasta 1952.

Näyttelijän kostossa kabukinäyttelijä lähtee kostamaan vanhempansa tuhonneille suvuille. Koston välineeksi hän valitsee yhden suvun tyttären, joka on ihastunut häneen. Ichikawa käyttää taitavasti Daiei-scopen korostamia kabukilavasteita tarinan kulussa. Kaksoisroolin kabukinäyttelijänä ja vekkulina varkaana tekevä Hasegawa Kazuo aloitti itse uransa kabukin oyama- eli naisroolien tekijänä.

Ensimmäisenä kiinalaiselokuvana Cannesin Kultaisen palmun voittanut Jäähyväiset jalkavaimolle kertoo kahden oopperatähden vaiheista, ja samalla käydään läpi Kiinan 1900-luvun historian tärkeimmät vaiheet. Chen Kaige kuvaa Kiinan myrskyisän historian vaikutusta yksityisten ihmisten elämään kiinalaisen värikylläisesti. Traagisesti itsemurhan vuonna 2003 tehneen Hongkongin kantopopin ja elokuvan diivan, Leslie Cheungin, biseksuaalinen imago sulautuu kiinalaisen oopperan naisroolien tähteyteen.

Sarjan on kuratoinut taiteellinen johtaja Eija Niskanen.

Miehet, jotka astuivat tiikerin hännälle pe 13.3. klo 19.30
Näyttelijän kosto la 14.3. klo 14
Jäähyväiset jalkavaimolle su 15.3. klo 16.15

Lisätiedot ja liput Kino Reginan verkkosivuilta.

Sarjan näytöksiin saa lippuja Kino Reginan kassalta klubikorttihintaan (6 €) Helsinki Cine Aasia -sarjakorttia näyttämällä.