Mountains May Depart

山河故人

Jia Zhangke, Kiina, 2015, 125 min

Jia Zhangken viimeisimmän elokuvan mandariininkielinen nimi rinnastaa vuorten ja ihmisen pysyvyyden ja muuttuvuuden. Mountains May Depart sijoittaa muutoksen kolmeen eri tarinaan ja aikakauteen. Menneisyydessä, vuonna 1999, Tao epäröi kahden miehen väliltä. Liangzi on köyhä kaivostyöläinen, Jinsheng nousukas keinottelija, Kiinan avautuvan talouden prototyyppi. Nykyisyydessä, vuonna 2014, Tao on eronnut ja Liangzi kärsii keuhkotaudista. Tulevaisuudessa, vuonna 2025, Taon poika on muuttanut Australiaan.

Eri aikatasojen kautta paljastuu niin muuttuva Kiina ja maailma kuin ihmisen kaipuun pysyvyys – vuoretkin voivat siirtyä, mutta ihmissuhteet pysyvät. Tarkkanäköisimmät Jia-fanit huomaavat myös hieman erilaista kameratyötä pitkän otoksen estetiikallaan maineensa luoneelta Jialta.

Eija Niskanen

Ohjaus ja käsikirjoitus: Jia Zhangke. Tuotanto: Shozo Ichiyama/Shanghai Film Group Corp, XStream Pictures, MK. Kuvaus: Nelson Lik-wai Yu. Musiikki: Yoshihiro Hanno. Pääosissa: Zhao Tao, Zhang Yi, Liang Jindong, Dong Zijian, Sylvia Chang. DCP. Levitys: MK2.

Ostaessasi 5 tai useampia näytöslippuja, saat lippusi edullisemmin hankkimalla ensin sarjakortin tämän sivun Info-valikon alta.