Helsinki Cine Aasian 2017 avajaiselokuva on Kim Ki-Dukin The Net

 

Helsinki Cine Aasian 2017 avajaiselokuvana nähdään eteläkorealaisen Kim Ki-Dukin ohjaama The Net (2016). Tiivistunnelmainen draama on suorasukainen kuvaus Koreoiden nykytilasta, ja ihmisistä konfliktin varjossa. Elokuva kertoo tarinan Koreoiden rajan tuntumassa asuvasta pohjoiskorealaisesta kalastajasta nimeltä Nam Chul-woo (Ryoo Seung-bum), jonka rauhallinen elämä suistuu raiteiltaan, kun hänen pienen veneensä perämoottori ottaa eräänä aamuna kiinni kalaverkkoon ja jättää kalastajan ajelehtimaan merivirtojen mukana. Epäonnekseen Nam ajelehtii yli Etelä-Korean rajan, mistä alkaa vakoilutarina, joka kietoo katsojansa syvälle Koreoiden välisen kiistan verkkoon. Nam Chul-woon tie vie läpi kuulustelujen, pahoinpitelyjen ja pahemmankin, kun hän pyrkii takaisin kotiin perheensä luokse – vain tajutakseen, ettei hänen elämänsä koskaan voi palata entisekseen. 

Kim Ki-Duk on yksi Etelä-Korean tunnetuimmista elokuvaohjaajista ja käsikirjoittajista. Kim tunnetaan parhaiten herkästä kuvauksestaan Viisi vuodenaikaa (2003) ja kiistellystä The Isle (2000) -filmatisoinnista, joka herätti julkaisuvuonnaan kiihkeää keskustelua arkaluontoisen kuvamateriaalinsa vuoksi. Toisin kuin moni muu menestynyt aasialainen ohjaaja, Kim ei ole perinteisten taidekoulujen kasvatti. Lukuun ottamatta Pariisissa vietettyjä vuosia 1990-1993 hän ei ole juuri opiskellut elokuva-alaa, vaan oppinut ohjaamisen ja käsikirjoittamisen käytännössä. Tunnuksenomaista Kimin elokuville on, että jokainen hänen teoksensa on katsojalle yllätys – yksilö, jonka aihetta, tyyliä tai miljöötä ei voi ennalta arvata. Se, mikä elokuvia kuitenkin yhdistää on, että ne kaikki käsittelevät moraalisia kysymyksiä yksilöiden kautta. Kimin omintakeinen tyyli onkin tuonut hänelle monia tunnustuksia elokuva-alalla ja nostanut hänet yhdeksi tämän hetken huomattavimmista aasialaisista ohjaajista.

The Net esitetään Korjaamo Kinossa torstaina 16.3.2017. Muita festivaalilla nähtäviä elokuvia ovat mm. Sunao Katabuchin In This Corner of the World, Midi Z:n The Road to Mandalay ja Johnnie Ton Three. Ohjelmistopaljastuksia tehdään viikottain festivaalin Facebook-sivuilla, ja koko festivaaliohjelmisto julkaistaan 28.2.2017. Lipunmyynti alkaa maaliskuun alussa. Festivaalin aikana lippuja voi ostaa myös lipunmyyntipisteistä elokuvien esitysteattereissa.